Jste zde

Příčiny onemocnění

Nedostatek životně důležitých mikroživin – podvýživa

Dnešní potraviny včetně ovoce a zeleniny obsahují až o 80% méně mikroživin (vitamínů, minerálů, enzymů apod.), než tomu bylo před padesáti léty. Výrobky z bílé mouky a sladkosti tyto mikroživiny také neobsahují, jsou jen zdrojem energie. Proto je tolik lidí (i obézních), kteří trpí podvýživou, přesto, že se stravují i několikrát za den.
Dlouhodobý nedostatek mikroživin způsobuje v organizmu biochemické poruchy s následným vznikem civilizačních chorob.
Příklad:
Dlouhodobý nedostatek určitých vitamínů skupiny B způsobuje nárust homocysteinu, který je jednou z hlavních příčin všech civilizačních chorob, včetně neplodnosti a rizikového těhotenství.

Náprava: pročistit střevní trakt, harmonizovat trávení a co nejvíce omezit konzumaci průmyslově upravených potravin.

Dlouhodobé překyselení

Překyselený organizmus je rájem pro veškeré nepřátelské bakterie, viry, plísně i rakovinové buňky. Snadno a rychle se v takovém prostředí množí. Překyselení navíc oslabuje imunitní systém a je hlavní příčinou nedostatku zásadotvorných prvků, což se projevuje např. úbytkem vápníku v zubní sklovině (zubní kaz) nebo v kosterním systému (osteoporóza). Překyselení také velmi omezuje buněčné dýchání. Buňky pak hynou anebo se v „pudu sebezáchovy“ mění na rakovinotvorné. Ty již kyslík nepotřebují.
Překyselení způsobují odpadní kyseliny, jejichž nadbytek vzniká především  z nevhodné stravy, z povrchního dýchání, z žádné či naopak z přílišné fyzické aktivity a ze stresu. Za nejnebezpečnější organickou kyselinu se považuje homocystein.

Náprava: do jídelníčku zahrnout více syrové a zásadotvorné stravy a užívat směs zásadotvorných minerálů.

Vysoká hladina homocysteinu

Homocystein je organická kyselina, která překyseluje organizmus, aktivuje volné radikály a oslabuje imunitní systém. Homocystein je hlavní příčinou všech kardiovaskulárních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, embolie apod.)
Homocystein také poškozuje – pozměňuje buněčné proteiny (bílkoviny) v libovolných orgánech a tkáních. Imunitní systém pak takto pozměněné proteiny považuje za cizí a napadá je. To je podstata vzniku všech autoimunitních onemocnění.
Homocystein narušuje tvorbu kolagenu ve vazivových tkáních a tím poškozuje nosnou strukturu cévních stěn, vazivo šlach i kloubní pouzdra.
Homocystein poškozuje enzymy a mitochondrie v důsledku čehož vzniká zrychlené předčasné stárnutí.
Homocystein narušuje enzymové vybavení spermií a vajíček a způsobuje genové mutace. Jeho snížením podpoříte přirozené otěhotnění.
Homocystein

  • ještě více překyseluje organizmus
  • nadměrně aktivuje volné radikály
  • oslabuje imunitní systém
  • poškozuje enzymy

Náprava: na základě naměřené hladiny homocysteinu stanovit přesné dávkování kyseliny listové a vitamínů B6 a B12 (běžně prodávané vitamíny jsou většinou zcela nedostačující) a pomocí nich snížit homocystein na neškodnou fyziologickou úroveň.

Nemoc, neplodnost, předčasné stáří – to všechno jsou důsledky dlouhodobého nedostatku životně důležitých mikroživin, nadměrně překyseleného organizmu a příliš vysokého homocysteinu, který:

Všechny tyto příčiny pak společně způsobují metabolické poruchy, které se na venek projeví jako cicilizační choroby.

Všechny tyto příčiny zkracují život o 10 až 20 let!

Pokud nedodáte organizmu potřebné živiny a nesnížíte jeho kyselost i homocystein na normální fyziologickou úroveň 5 až 6,4 μmol/l, nebudete moci být nikdy trvale uzdraveni a to i přes dlouhodobé užívání nejrůznějších léků.

Jste čím dál více nemocní, přestože užíváte čím dál více léků?
Obáváte se opětovného vzniku nádoru, infarktu, mozkové příhody nebo embolie?
Nedaří se vám otěhotnět?

Grafika webu Podpůrná léčba

Objednejte se na vstupní konzultaci, nebo si nechte změřit homocystein

Z D E

 

Homocystein se považuje za nejlepší předpovědní faktor, který člověku napoví, zda se dožije ve zdraví vysokého věku, nebo naopak má-li předčasně umřít na civilizační choroby.
MUDr.  Karel Erben